Atunci când situația o cere – cumpărături pentru 1 săptămână

by Home is where you cook
Buddha bowl cu cartof dulce si naut ingrediente

M-am gândit să scriu rândurile ce urmează ca să vă povestesc puțin despre cum încerc să gestionez situația de criză în care ne aflăm în momentul de față.

Săptămâna aceasta, eu și Tudor ne-am alăturat celor care stau acasă. Amandoi am conștientizat încă de la începutul acestei epidemii, devenită acum pandemie, gravitatea situației. Nu ne așteptam însă ca lucrurile să escaleze atât de drastic și Europa să se afle în situația în care se află astăzi. Am decis încă de acum 3 săptămâni să ne anulăm concediul pe care îl aveam planificat în Italia. Chiar dacă era la sfârșitul lunii mai și chiar dacă era în sudul țării, la aproape 1000 de km de zona roșie declarată atunci. Pur și simplu nu am vrut să riscăm. Două săptămâni mai târziu însă, toată Italia a intrat în carantină.

Îmi doresc ca acest lucru să nu se întâmple și la noi. Deși numărul îmbolnăvirilor nu este atât de mare, numărul cazurilor crește de la o zi la alta. Astfel, sunt luate măsuri extreme, dar care sunt atât de necesare. Sistemul medical din România nu își permite să se ajungă la cazuri de ordinul sutelor și miilor ca să se facă ceva. Suntem îndemnați din toate părțile să ne autoizolăm social și să nu ne punem în situații care nu sunt necesare. Ține de noi dacă această izolare va fi în continuare voluntară sau va deveni obligatorie.

O primă măsură pe care am luat-o, a fost să facem cumpărături pentru o săptămână. Vrem să evităm cât mai mult spațiile aglomerate și ieșirile inutile. Așdar, m-am gândit bine la câteva feluri de mâncare pe care să le fac de-a lungul săptămânii și mi-am făcut lista cu ingredientele necesare. Ieri dimineață ne-am trezit destul de devreme și primul lucru a fost să mergem la cumpărături. Vă spun sincer că aveam emoții după ce văzusem și auzisem toate poveștile cu rafturile goale ale magazinelor.

Am ajuns în parcare și, primul lucru pe care l-am observat a fost că lumea stătea la coadă ca să intre înăuntru. Primul instinct al meu a fost de revoltare. Am înțeles însă repede că totul era spre binele nostru. Ne-am pus frumos și noi la rând, am luat un cărucior pe care Tudor l-a dezinfectat cu spirt (nici măcar nu l-am văzut când l-a luat de acasă ???? ) și am așteptat. Cred că în maxim 10 minute am reușit să intrăm. Înăuntru, totul era destul de aerisit și lumea calmă. Fiecare avea câte o listă și cumpăra chestii. Nu multe, dar suficiente cât să le ajungă câteva zile. Angajații munceau de zor să umple rafturile care se goleau. Am reușit să găsim aproape tot ce ne-am propus. Ce nu am găsit, am încercat să mă gândesc cu ce poate fi înlocuit și am cumpărat acel lucru în schimb. Am fost impresionată și de cât de bine era totul organizat. La casele de marcat era cineva care în permanență dezinfecta suprafețele, iar toți casierii purtau mănuși de unică folosință.

Marea problemă a noastră a fost spirtul. Singura sticluță pe care o aveam era cea de la noi și mai voiam să cumpărăm măcar una. La supermarket nu aveau, am încercat la 2 farmacii, fără succes însă. Am găsit la magazinul din cartier și, când ne-a spus vânzătoarea că e 18 lei o sticluță, ni s-a părut foarte mult. A scos factura de la furnizor și ne-a arătat cu cât îl cumpărase. Fix 18 lei. Nu avea niciun adaos comercial. Am decis să luăm 2 sticluțe. Din păcate, unele produse s-au scumpit și se vor mai scumpi în continuare. Este foarte important ca acum să cumpărăm cât mai responsabil. Sunt multe produse care s-au cumpărat în cantități mult prea mari iar acum nu se mai găsesc. Magazinele și furnizorii rămân fără stocuri, iar prețurile cresc.

Ce am mai făcut noi a fost e să cumpărăm cât mai multe produse ambalate. Pâinea este unul din ele. Mie îmi place pâinea proaspătă, pe care o pot felia singură dar, în momentele acestea, încerc să fiu cât mai precaută. Legumele și fructele le-am spălat foarte bine. Poate sună puțin extrem dar, am folosit buretele de vase și detergent pentru cele cu coaja groasă. Iar, imediat după ce arunc ambalajele la gunoi, mă spăl pe mâini pentru a evita o posibilă contaminare.

Încercăm să stăm cât mai mult acasă și  îndemnăm pe toți cei care au posibilitatea, să o facă. Eu încerc să fac lucrurile de care nu am timp sau nu le prioritizez în mod normal. Ieri, după ce am ajuns de la cumpărături, m-am pus să ma uit la un serial și am adormit. Am dormit vreo 2 ore. Într-un alt context, aș fi fost foarte supărată că am pierdut 2 ore în care aș fi putut face altceva. Chiar dacă acel somn mi-a făcut foarte bine. De multe ori ignorăm ceea ce corpul nostru ne cere pentru că suntem prea ocupați în a bifa lista aceea mentală pe care sunt convinsă că o avem cu toții.

Așadar, putem cu toții să luăm o pauză și să fim responsabili. Este foarte important să ne ținem pe noi și pe cei dragi sănătoși!

Leave a Comment