Ce mănânc când nu mănânc carne

by Home is where you cook
Ce mananc cand nu mananc carne

Astăzi, în loc de o rețetă nouă pe blog, vin cu un articol. Ce mănânc când nu mănânc carne? O întrebare cu care sunt sigură că mulți vegetarieni se confruntă la un moment dat. Este un articol care sper să vină în folosul multora care vor să facă o schimbare în dieta lor zilnică. Însă, din diverse motive (lipsă de timp sau de informare), nu au avut curajul și motivarea necesară să o facă. Weekendul acesta am împlinit o lună de când nu am mâncat carne. De pui, vită, porc, rață…Am mâncat în schimb pește și produse animale cum ar fi ouăle și lactatele. Persoanele care mănâncă în acest fel se numesc ovo-lacto-pesco vegetarieni.

Dacă vă întrebați cât de greu a fost, vă spun că deloc. E adevărat că în ultima vreme am început să gătesc tot mai multe rețete fără carne. Deci, e posibil să îmi fi fost puțin mai ușor în acest sens. Dar, nu zice nimeni că totul trebuie să vină odată. Puteți să începeți să reduceți consumul de carne treptat. Cam așa am făcut și eu, fără nici măcar să îmi dau seama. Dacă mi-ai fi spus acum jumătate de an că eu nu o să mai mănânc carne, ți-aș fi râs în față. Nu că aș fi fost vreo mare carnivoră dar, câteodată e tare ușor să pui niște pulpe de pui la cuptor și să scapi de-o grijă. Să nu mai zic că pe toate gardurile auzi cât de importantă e carnea în alimentație și proteinele pe care le oferă organismului. Și, într-adevăr, așa este. Pe de-o parte.

Există însă multe alimente cu un conținut crescut de proteine și fibre, mult mai sănătoase decât o bucată de carne. În primul rând v-am spus că mănânc pește care știm deja câte proprietăți benefice are. Recunosc că înainte nu mâncam mai deloc pește. Nu pentru că nu-mi place ci cred că din comoditate. Ceea ce acum mi se pare cea mai mare prostie având în vedere cât de ușor îl poți prepara acasă. Așa că am ajuns să mănânc aproape săptămânal pește. Ce altceva mai puteți consuma? Fasole, mazare, broccoli, spanac, quinoa, semințe de chia, nuci, migdale, năut, cereale integrale…Există o grămadă de variante. De exemplu, la micul dejun, eu mănânc întotdeauna iaurt amestecat cu fructe tăiate, fulgi de cereale și unt de arahide. Pentru mine, e cel mai sățios mic dejun posibil. La prânz am de obicei mâncare gătită (o să vă las câteva idei la final). Iar seara, mănânc ori un platou cu legume și brânzeturi ori ronțăi niște alune cu migdale.

Ce ne facem însă când nu gătim pentru o singură persoană, iar  partenerul / partenera sau familia trebuie luați în considerare? În primul rând, puteți alterna rețetele cu carne cu cele vegetariene. Tuturor ne-ar face bine câte o pauză de la carne. Atunci când totuși sunteți nevoiți să o gătiți, puteți pregăti lângă o garnitură sau salată bogată în nutrienții esențiali. În acest fel, toată lumea va fi fericită. Trebuie să recunosc că am mare noroc cu Tudor care mănâncă tot ce pregătesc eu. Mai puțin pește cu care nu insist pentru că știu că nu-i place deloc. Și, cu toate că e un carnivor convins, din respect față de alegerea mea, încearcă și el să mănânce mai puțină carne. În felul acesta, beneficiază și el, parțial, de acestă dietă.

Cum am luat decizia de renunța la carne? V-am spus că a fost o chestie treptată și, dacă vă doriți acest lucru, vă sfătuiesc să o luați încet. Începeți cu mezelurile care sunt cele mai nocive. Le puteți înlocui cu multe legume diversificate. Apoi reduceți consumul de carne până ajungeți să consumați poate o dată pe săptămână. Vă puteți opri și aici dacă nu doriți să faceți pasul următor. Ce m-a convins pe mine să iau decizia finală și să accept să nu mai mănânc carne a fost articolul acesta. Un articol care, dacă vă preocupă mediul înconjurător, nu are cum să vă lase indiferenți. Consumul de carne din zilele noastre a crescut atât de mult încât ne afectează climatul. Dacă am reduce masiv consumul de carne, încălzirea globală ar putea fi ținută sub control. Da, sunt conștientă că există mulți alți factori care o influențează. Dar, dacă știu că pot contribui în bine la acest aspect, de ce să nu o fac?

Și acum să vă spun puțin și de beneficiile acestei diete sau, mai bine zis, acestui stil de viață. Vă spun sincer că m-am simțit extraordinar în ultima lună. Nu am simțit deloc lipsa cărnii și mă bucur că am găsit multe alternative. Este un regim foarte sănătos deoarece are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. În acest sens, riscurile de obezitate și afecțiuni cardiace sunt mult mai puțin răspândite. Totodată, proteinele și fibrele din legume și fructe pot fi mult mai bogate și bune. Studiile arată că vegetarieni sunt mai puțin predispuși în a dezvolta diabet sau cancer.

În orice caz, este foarte important să vă documentați și să aveți un plan bine gândit. Mai jos vă las câteva idei de rețete pe care le puteți încerca.

Quinoa cu ou și legume

Quiona cu ou si legume

Burgeri vegani cu guacamole și năut

Burgeri vegani guacamole naut

Chiftele cu feta, zucchini și spanac

Chiftele cu feta zucchini si spanac

Hummus cu avocado

Hummus cu avocado

Salată de toamnă cu paste

Salata de toamna cu paste

Somon glazurat cu sos dulce acrișor

Somon glazurat cu sos dulce acrisor la cuptor

Bruschete cu somon afumat

Bruschete cu crema de branza si somon afumat

You may also like

Leave a Comment