Lasagna cu ricotta și ciuperci

by Home is where you cook
Lasagna cu ricotta si ciuperci

Jump to recipe

Întotdeauna mi-a plăcut să gătesc lasagna. Mi se pare ușor de făcut și rapid. Durează mai mult timpul în care stă la cuptor decât să o pregătesc propriu-zis. Recunosc că nu am mai făcut lasagna de când am redus consumul de carne. Îmi era chiar dor de ea. Am știut că nu e greu să fac una vegetariană însă, parcă nu găseam combinația potrivită. Dar acum a venit momentul. Am înlocuit carnea cu ciuperci pleurotus și a ieșit perfect.

Ciupercile pleurotus sunt ideale ca și substitut pentru carne. Au o aromă și savoare deosebite. Insă, sunt și foarte nutritive. Conțin proteine esențiale, fibre și vitamine. Au rol antibacterian, antioxidant și hepatoprotector, reduc colesterolul și încetinesc procesul de îmbătrânire celulară. Aspectul lor, cel puțin mie, mi se pare un pic mai ciudat. Dar nu vă lăsați întimidați. Acestea cresc la baza trunchiurilor de arbori și arată ca un buchet de mai multe ciuperci de diferite mărimi și forme. Mirosul acestora  este unul unic, puțin dulceag. Le puteți prepara în mai multe feluri: fierte, pane, la cuptor. Sunt foarte bune înăbușite în puțin unt, așa cum o să vedeți mai jos în rețetă.

La lasagna am adăugat și ceapă pe care am caramelizat-o și pe ea în unt. Aceasta a contribit și mai tare la aroma dulceagă și plină de savoare a preparatului final. Pentru sos, am folosit ricotta cremoasă pe care am amestecat-o cu mărar și pătrunjel proaspăt. Și, între straturi, am mai presărat mozzarella și parmezan. Totul vine la cuptor pentru 45 de minute. Și cam asta e tot. Într-o oră și un pic sunteți gata cu totul. Lăsați doar să se răcească puțin, 10-15 minute, înainte să o porționați. Apoi puteți servi. Pentru un gust deosebit, mai puneți deasupra puțin pătrunjel tocat și parmezan ras.

Lasagna cu ricotta si ciuperci

Lasagna cu ricotta și ciuperci

Home is where you cook Întotdeauna mi-a plăcut să gătesc lasagna. Mi se pare ușor de făcut și rapid. Durează mai mult timpul în care stă la cuptor decât să o pregătesc propriu-zis. Recunosc că… COOK Lasagna cu ricotta și ciuperci European Print This
Serves: 6 Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

 • 6 foi lasagna
 • 4-5 cepe roșii mici
 • 450 g ciuperci pleurotus
 • 750 g ricotta
 • 200 g mozzarella rasă
 • 4 linguri parmezan ras
 • 2 ouă
 • mărar
 • pătrunjel
 • 4 linguri unt
 • 1 ¾ linguriță sare
 • ½ linguriță piper

Instructions

 1. Pregătiți ceapa și ciupercile pe care le tăiați fâșii subțiri. Întru-un bol, amestecați ricotta cu ouăle, 1 linguriță de sare și câte 1-2 linguri de mărar și pătrunjel tocat mărunt.
 2. Într-o tigaie încăpătoare, încingeți 2 linguri de unt. Adăugați ceapa și caramelizați-o timp de 9-10 minute, la foc mediu. Înainte ca aceasta să fie gata, condimentați cu ¼ linguriță sare și ¼ linguriță piper. Transferați apoi ceapa într-un bol și adăugați în tigaie celelalte 2 linguri de unt.
 3. Înăbușiți ciupercile la foc mare timp de 5-6 minute. Acestea vor lăsa destul de multă apă. Dacă apa nu se evaporă suficient, puteți să o scurgeți din tigaie. Dați focul mai încet puțin, adăugați ½ linguriță sare și ¼ linguriță piper și mai țineți așa încă vreo 2 minute. Puneți înapoi și ceapa în tigaie și amestecați bine pentru 2-3 minute după care luați de pe foc.
 4. Pentru asamblat, luați o tavă pătrată de 20 X 20 cm. Întindeți 1 lingură din amestecul de ricotta și așezați 3 foi de lasagna. Turnați apoi jumătate din amestecul de ricotta și nivelați ușor, apoi așezați jumătate din ciupercile înăbușite cu ceapă. Presărați 100 g din mozzarella rasă și 2 linguri din parmezan. Repetați același lucru pentru încă un strat, cu ingredientele rămase.
 5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și lăsați la cuptorul preîncălzit la 200 g C pentru 25 de minute. Dați apoi folia jos și mai lăsați încă 20 de minute. Când e gata, asteptați 10-15 minute să se răcească, apoi puteți servi. Mai puteți presăra puțin pătrunjel și parmezan ras deasupra.

You may also like

Leave a Comment