Turtă dulce – rețeta clasică

by Home is where you cook
Turta dulce reteta clasica

Jump to recipe

Turta dulce este desertul copilăriei. Chiar și acum, de fiecare dată când mănânc, mă cuprinde un sentiment de nostalgie. Mai ales că este un desert de Crăciun. Eu am crescut cu turta dulce glazurată, moale și pufoasă. Prin lume sunt o grămadă de variante. Am încercat-o și pe cea în forma mai tare, pe care o vedem des la casuțele de turtă dulce sau diverse figurine. Vă las rețeta aici.

Astăzi însă m-a apucat dorul de cea “clasică”, dacă o pot numi așa. Este mult mai ușor de făcut decât cea de dinainte și mai rapidă. Este o rețetă foarte practică, mai ales când ne aflăm în toiul pregătirilor de Crăciun și nu mai știm cum să ne mai organizăm să le terminăm pe toate.

Ingredientele sunt destul de simple și ele. Unt, făină, zahăr, condimentele specifice, mealsă și puțină smântână. Eu le-am avut pe toate deja acasă, deci nu a trebuit să fug repede să fac niște cumpărături. Și, ca să îmi ușurez munca, am pregătit aluatul în robotul de bucătărie. Dacă vreți să vă fie și mai ușor, îl puteți pregăti cu 1-2 zile înainte și îl țineți la frigider.

Pentru copt turta dulce, am scos aluatul și l-am lăsat cam 10-15 minute la temperatura camerei. L-am format apoi în biluțe mici pe care le-am copt 15 minute. După ce s-au răcit puțin, le-am dat prin zahăr pudră și turta dulce a fost gata. În total, mi-au ieșit 40 de bucăți. Le puteți păstra într-un recipient închis, la temperatura camerei sau chiar la frigider.

Turta dulce reteta clasica
Turta dulce reteta clasica

Turtă dulce – rețeta clasică

Home is where you cook Turta dulce este desertul copilăriei. Chiar și acum, de fiecare dată când mănânc, mă cuprinde un sentiment de nostalgie. Mai ales că este un desert de Crăciun. Eu am crescut… COOK Turtă dulce – rețeta clasică European Print This
Serves: 40 Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

 • 450 g făină
 • 100 g zahăr brun
 • 180 g unt la temperatura camerei
 • 130 g melasă
 • 1 lingură scorțișoară
 • 1/3 linguriță ghimbir
 • 1/3 linguriță nucșoară
 • 1/2 linguriță cuișoare
 • 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 1/2 linguriță sare
 • 2 linguri smântână 3,5% grăsime
 • zahăr pudră pentru ornat

Instructions

 1. Pregătiți aluatul cu ajutorul unui robot de bucătărie, amestecând inițial toate ingredientele uscate: făina cu zahărul brun, codimentele pentru turtă dulce, sarea și bicarbonatul de sodiu.
 2. Adăugați untul și mixați la viteză medie spre mică, până obțineți o textură nisipoasă.
 3. Adăugați apoi, gradual, melasa cu smântâna. Mixați ușor până începe să se îmbine. Dați apoi mixerul mai tare și amesetcați până se formează aluatul într-o bilă.
 4. Înfășurați aluatul într-o folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru minim o oră sau chiar peste noapte.
 5. După ce scoateți aluatul de la frigider, lăsați-l câteva minute la temperatura camerei. Formați apoi biluțe de mărimea unei mingi de ping-pong pe care le dați puțin prin zahăr pudra. Puneți-le într-o tavă cu hârtie de copt și lăsați-le la cuptor cam 10-15 minute. Mie mi-au ieșit 40 de bucăți pe care le-am copt în 3 ture.
 6. După ce scoateți turta dulce de la cuptor, lăsați-o câteva minute să se răcească. La final, dați turta dulce încă o dată prin zahăr pudră și depozitați-o într-un recipient închis.

You may also like

Leave a Comment