Ulei de ricin și ulei de argan: beneficii

by Home is where you cook
Ulei-de-ricin-ulei-de-argan-beneficii

Un stil de viață sănătos vine la pachet cu multe obiceiuri. În primul rând vorbim de alimentație. Grija de corpul nostru din interior se reflectă automat și în exterior. Astfel, încercăm să avem mereu grijă ce ingrediente folosim în mâncarea pe care o consumăm zilnic. Ei bine, o atenție la fel de importantă o merită și ingredientele pe care le alegem pentru uz extern.

Astfel, aș vrea să vă povestesc puțin despre uleiul de ricin și uleiul de argan și, bineînțeles, despre proprietățiile lor. Eu le-am descoperit și le folosesc de ani de zile. Uleiul de ricin sigur de vreo 15, iar uleiul de argan un pic mai recent, poate vreo 8-9 ani. 🙂 Am ales să vorbesc despre ele în același timp pentru că amândouă sunt la fel de importante și fac parte din rutina mea zilnică.

Cum am ajuns să mă gândesc la un astfel de articol, este o poveste interesantă. Săptămâna aceasta am dat peste o reclamă la un ser destinat creșterii / regenerării genelor și sprâncenelor. Am fost curioasă să văd despre ce e vorba și, în special, am căutat lista de ingrediente. Exact cum vă așteptați, am aflat rapid că formula serului se bazează pe deja cunoscutul ulei de ricin. Nu contest că acest ser ar funcționa. Mai ales că sunt destul de multe vedete și beauty bloggers care l-au testat și sunt mulțumite de el. Fac excepție că printre vedete se numără persoane care, de când lumea, au niște sprâncene dese și stufoase. Ideea e că, 30 de ml de ser costă cam 70 de lei. În contextul în care, o sticluță de 100 ml de ulei de ricin, costă până în 10 lei.

Așadar, am să încep să vorbesc despre uleiul de ricin pe care am început să îl folosesc primul. De el știu de la mama care, la fel ca mine, are mereu câte o sticluță în baie din care folosește în fiecare seara. Vă spuneam că și la mine s-au făcut vreo 15 ani de când îl tot folosesc. Pe vremea aceea eram o adolescentă care a luat niște decizii total neinsiprate. Sunt convinsă că multe dintre voi o să vă regăsiți în povestea mea.

Una din decizii a fost să mă pensez singură. Asta, după ce prima data am mers la salon și am fost pensată de o persoană care chiar știa ce face. Dar, în mintea mea de atunci, sprâncenele mi se păreau mult prea groase, mai că nu se vedea că mi-am făcut ceva la ele. Habar nu aveam cât am să mă chinui mai tărziu să le îndes. Cred că v-ați prins și voi ce a urmat după vizita la salon. Am ajuns acasă, am luat penseta mamei, și am început să smulg haotic din fire, până am ajuns cu sprâncenele subțiri, mai ceva ca în anii ’90. Culmea e că îmi și plăceau, așa că, am continuat o perioadă bună de timp să mă pensez singură. Ce să fi știut eu pe atunci că sprâncenele trebuie să aibă o anumită formă. Sau că ele cresc și sunt aliniate într-un anumit fel. Ani mai târziu, am aflat cu stupoare că, un fir odată smuls, șansele lui ca să crească la loc scad considerabil. Deci, sprâncenele mele au fost compromise de prima dată când m-am pensat singură.

A doua decizie a fost să folosesc cleștele de curbat gene. Am avut dintotdeauna gene lungi și dese dar eu tot nu eram mulțumită, pentru că nu erau curbate. Așa am ajuns să folosesc acest clește pe care nici nu vreau să îl văd în ziua de azi. Bineînțeles că nici modul în care l-am folosit nu a ajutat. Îmi rimelam genele în vreo 2-3 straturi, să fiu sigură că am pus destul, după care încercam să le curbez. Vă dați seama cum se lipeau între ele și cum, de multe ori, mi se rupeau și rămâneam cu ele pe clește.

Când mama a început să observe ce reușisem să fac, mi-a înmânat sticluța cu ricin și mi-a zis să o folosesc în fiecare seara. Au durat săptămâni, poate chiar luni întregi ca genele și sprâncenele mele să se regenereze. Dar, ca orice lucru rău care ni se întâmplă, am rămas cu o învățătură de minte și cu un obicei. Așa am ajuns să fiu dependentă de uleiul de ricin. 🙂

Care sunt beneficiile uleiului de ricin?

Uleiul de ricin face parte din cultura umană de sute de ani. Este folosit atât intern, cât și extern, după cum vă povesteam mai devreme. Este un ulei vâscos, având o concentrație mare de acizi grași nesaturați. Printre proprietățiile sale, se numără cele antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antimicrobiene. Acesta stimuleaza regenerarea și îngroșarea firului de păr. Așadar, este foarte bun atât pentru păr căruia îi conferă densitate, îl întărește și îl face mai strălucitor, cât și pentru gene și sprâncene, care vor crește lungi și dese. Un al beneficiu al acestuia este cel de hidratare intensă și de vindecare a leziunilor. Poate fi folosit pentru pielea foarte uscată și pentru tratarea rănilor superficiale, cum ar fi arsuri sau zgârieturi, având și rol cicatrizant. Mai mult, uleiul de ricin are efecte benefice și asupra tenului acneic. Contrar altor uleiuri care pot bloca porii și favoriza apariția pustulelor, prin conținutul de acid ricinoleic, acesta elimină bacteriile și microbii, curățând tenul intens.

Cum poate fi utilizat uleiul de ricin?
  • Pentru gene și sprâncene. Aplicați în fiecare seară, cu ajutorul unei periuțe sau al unui bețișor de urechi. Masați zona sprâncenelor cu mișcări circulare pentru câteva secunde. Dimineața, spălați bine tenul cu un cleanser potrivit tipului de ten pe care îl aveți.
  • Pentru păr. O dată pe săptămână, aplicați ulei de ricin la rădăcina părului. Eu îl aplic cu ajutorul vărfurilor degetelor, împărțind părul pe mai mult cărări, la distanță de 1 cm. Puteți apoi masa scalpul, cu mișcări circulare, pentru a stimula circulația, aborbția uleiului și regenerarea. Dacă uleiul vi se pare prea vâscos și greu de aplicat, îl puteți încălzi ușor înainte de utilizare. Prindeți părul într-o coadă și lăsați să acționeze minimum o oră. Spălați apoi bine părul, aplicând de 2 ori șampon. Aceasta este și metoda corectă de spălare a părului și scalpului. Prima data la rădăcină, masând ușor scalpul și eliminând cât mai mult din ulei / sebum iar, a doua oară, la rădăcină și lungime, curățând în profunzime firul de păr.
  • Pentru pielea uscată și ridurile fine. Acidul ricinoleic este un acid gras monosaturat care reține umiditatea, prevenind pirderile de apă și dehidratarea excesivă. Eu îl folosesc în special în zona ochilor. Atunci când îl aplic pe gene, îl masez ușor și pe piele. Are efect benefic asupra ridurilor, dar poate fi folosit și pentru tratarea petelor sau pistruilor.
  • Pentru acnee. Proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene inhibează dezvoltarea acneei. Seara, spălați bine tenul cu apă călduță pentru a deschide porii. Aplicați apoi uleiul pe tenul uscat și masați bine pielea. Lăsați să acționeze peste noapte și spălați bine fața dimineața.
  • Pentru unghii și cuticule. Asemenea efectelor asupra părului, uleiul de ricin ajută și la întărirea unghilor, prevenind ruperea și exfolierea acestora. Mai mult, prin proprietățile hidratante, acesta înmoaie cuticulele și dă un aspect îngrijit unghiilor.

 

Acum că am trecut în revistă beneficiile și principalele utilizări, din punct de vedere cosmetic, ale uleiul de ricin, putem trece mai departe la uleiul de argan. Vă spuneam că pe acesta l-am descoperit puțin mai târziu, undeva prin timpul facultății. Uleiul de ricin îl foloseam deja constant pentru păr iar, cu uleiul de argan, am început tot în acest sens. O să vedeți că proprietățile celor 2 sunt foarte asemănătoare. Personal, îmi place mai mult consistența uleiul de argan, care este mai subțire și ușor de aplicat. De aceea, îl folosesc ca un ulei complementar la uleiul de ricin.

Care sunt beneficiile uleiului de argan?

Uleiul de argan se obține din semințele de argan, un arbore care crește doar în zona Marocului. De aceea, îl veți mai găsi și sub denumirea de Maroccan Oil. Printre proprietățiile sale se numără cele antiinflamatorii, hidratante, de protejare și vindecare. Uleiul de argan este bogat în acizi grași cum ar fi acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic şi acidul miristic. Acesta are o concentrație foarte mare de vitamina E, printre cele mai mari concentrații din uleiurile existente pe piață. De aici și efectul de barieră împotriva factorilor externi. Totodată, uleiul de argan este bogat și în acizi grași nesaturați: Omega 3, Omega, 6 și Omega 9.

Cum poate fi utilizat uleiul de argan?
  • Pentru păr. Vă spuneam că așa am început eu să îl folosesc. Dacă uleiul de ricin îl aplic pe scalp și la rădăcina firului de păr, uleiul de argan îl folosesc pe lungime și la vârfuri. Acesta hrănește și hidratează intens iar părul devine rezistent, mătăsos și strălucitor. Este foarte bun pentru prevenirea despicării vârfurilor. Îl folosesc tot o dată pe săptămână, atunci când aplic și uleiul de ricin. După spălare, părul meu are volum, este moale și ușor de pieptănat.
  • Pentru ten. În timp ce uleiul de ricin îl aplic doar în jurul ochilor, uleiul de argan îl aplic pe toată fața. Au fost perioade când am făcut acest lucru în fiecare seară. Însă, și o dată pe săptămână este suficient pentru o hidratare intensă. Pentru uz zilnic, îl puteți amesteca cu crema hidratantă pe care o folosiți în mod normal. În timp, pielea va deveni mai elastică, netedă și luminoasă, iar ridurile fine estompate.
  • Pentru acnee. Chiar dacă pare un paradox, este foarte bun chiar și pentru tenul gras deoarce reglează producția de sebum și curăță în profunzime porii. Datorită rolului cicatrizant, reduce semnele lăsate de acnee și estompează petele.
  • Pentru pielea uscată. Îl puteți folosi cu succes pentru mâinile foarte uscate și crăpate, afectate ori de frig, ori de produse chimice și deshidratare excesivă. Intră ușor în piele și stimulează regenerarea și repararea celulară. De altfel, îl puteți folosi pe toate porțiunile de piele unde aveți astfel de probleme.

Dacă vreți și voi să vă convingeți de toate beneficiile celor 2 uleiuri, mai e un aspect important de reținut. Trebuie avut grijă cum le alegeți. În primul rând asigurați-vă că uleurile sunt obținute prin presarea semințelor la rece. Astfel, toate proprietățile acestora rămân intacte. Un alt aspect la care eu, personal, sunt atentă, e ca țara de origine a uleiului de argan să fie Maroc. De cumpărat, eu le cumpăr ori din farmacie, ori din magazine cu produse naturiste. Uleiul de ricin este chiar foarte ieftin. Vă spuneam la început că o sticluță de 100 ml costă până în 10 lei. Uleiul de argan este puțin mai scump, însă merită din plin. Ambele uleiuri (100 ml fiecare) îmi ajung între 4 și 6 luni.

Morala: încercați variantele naturale și deja existente înainte de a da banii pe un produs nou care promite același lucru. 🙂

Leave a Comment